Czym jest mączka rybna?
Mączka rybna to nic innego, jak materiał paszowy, a jednocześnie pochodna materiałów kategorii trzeciej. Jest to również surowiec stosowany między innymi do produkcji pasz oraz cenne źródło białka o najwyższej jakości. Jest ono – co warto zaznaczyć – zróżnicowane według zawartości białka:
- sześćdziesiąt procent;
- sześćdziesiąt dwa do sześćdziesięciu ośmiu procent;
- sześćdziesiąt pięć do siedemdziesięciu procent.
Nie da się – co oczywiste ukryć też, iż mączka rybna jest produktem w stu procentach naturalnych. Co ważniejsze jednak, posiada ona jedyny dodatek, który gwarantuje znacznie dłuższą trwałość pasz dla zwierząt hodowlanych. Jest nim nic innego, jak antyutleniacz, który ochrania żywność dla zwierząt przed utlenianiem tłuszczu.
Z czego otrzymuje się mączkę rybną?
Mączka rybna jest produktem otrzymywanym w ramach tak zwanego procesu proszkowania surowców pochodzących z przetwórstwa rybnego, a dodatkowo z całych ryb, bądź też i krewetek. W rzeczywistości jednak, najczęściej spotyka się przede wszystkim mączki czysto łososiowe albo mieszane z kilku gatunków ryb, do których można zaliczyć między innymi:
- łososia,
- pstrąga,
- makrelę,
- śledzia,
- tołpygi,
- dorsza,
- szprot,
- flądrę.
Mączka – co najważniejsze – jest bardzo popularnym oraz docenianym komponentem. W szczególności kwestia ta dotyczy procesu produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych, takich jak drób oraz trzoda chlewna.
Mączka rybna, a także i pasza z niej wykonana charakteryzuje się przede wszystkim dużą zawartością białka, co świadczy o jej nader doskonałej wartości odżywczej, jak również i wysokim współczynniku strawności przez zwierzęta hodowlane. Skąd jednak tak perfekcyjna wręcz wartość odżywcza w mączce rybnej? Otóż, wynika ona z wysokiej, znaczącej zawartości aminokwasów egzogennych, wśród których należy wymienić w szczególności:
- lizynę,
- metioninę,
- treoninę,
- tryptofan,
- argininę.
W przypadki zastosowania mączki rybnej w paszach dla zwierząt hodowlanych, można śmiało zaryzykować stwierdzenie, iż gwarantuje ona wysokie (tudzież szybkie) tempo wzrostu zwierząt, a także doskonałe dostarczenie zwierzętom wszystkich najważniejszych składników.
Na co zwrócić uwagę?
Należy zwrócić uwagę na to, czy oferowany rodzaj mączki rybnej jest w pełni czysty oraz – co najważniejsze – wolny od wszelkich dodatków oraz ulepszaczy między innymi pochodzenia roślinnego, bądź zwierzęcego. W większości pasze oferowane na rynku są czyste, tzn. bez dodatków ulepszaczy pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Bardzo często, gwarancję zawartości składników pokarmowych w danej mączce rybnej potwierdzają regularne badania produktów, którym poddają się wszystkie firmy produkujące paszę dla zwierząt hodowlanych z mączki, a także samą mączkę rybną.
Kiedy można zastosować surowce pochodzenia zwierzęcego (mączkę rybną) do produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych?
Nie każdy ma świadomość, iż zastosowanie produktów z surowców pochodzenia zwierzęcego do produkowania pasz dla zwierząt hodowlanych wymaga przede wszystkim zezwolenia, które może wydać tylko i wyłącznie powiatowy lekarz weterynarii.
Cechy paszy dla zwierząt hodowlanych produkowanej z mączki rybnej
Należy pamiętać, że trwałość paszy dla zwierząt hodowlanych wynosi około sześć miesięcy od samej daty produkcji. Co więcej, produkt ten należy przechowywać tylko i wyłącznie w magazynach, bądź pomieszczeniach czystych, suchych oraz przewiewnych. Trzeba również mieć na uwadze, że mączki rybnej tego typu nie wolno stosować do produkowania mieszanek paszowych dla przeżuwaczy.
Źródło: Bas-pol.pl – Włókno surowe