piątek, 8 marca, 2024
Jak podnieść swoje kompetencje zawodowe, pracując w gastronomii?

Budowanie swojej kariery w branży gastronomicznej wiążę się z koniecznością podnoszenia swoich kompetencji. Renomowane restauracje i hotele wymagają potwierdzonych kwalifikacji oraz ukończenia specjalistycznych kursów. Poza nimi warto postawić na równoległe doskonale kompetencji miękkich. Jakie kursy można wybrać, aby zwiększyć swoją atrakcyjność na rynku pracy i skutecznie budować karierę w gastronomii?

Profesjonalne kursy barmańskie

Jednym z wyborów może być profesjonalny kurs barmański. Ukończenie go pomaga w zdobyciu umiejętności przygotowywania napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych. W trakcie kursu poznaje się różne techniki oraz metody tworzenia smacznych i efektownych wizualnie drinków. Osoby z doświadczeniem oraz po ukończeniu kursów barmańskich poszukiwane są nie tylko przez bary i puby, ale także przez wysokiej klasy hotele, firmy eventowe oraz restauracje. W niektórych miejscach posiadanie dyplomu ukończenia kursu jest wymogiem, który pozwala na wzięcie udziału w procesie rekrutacyjnym. Jeżeli planujecie rozpocząć pracę w gastronomii doraźnie lub związać się z nią na dłużej, to kurs barmański będzie strzałem w dziesiątkę. Mogą z niego skorzystać zarówno początkujący, jak i doświadczeni barmani.

Czy warto pójść na kurs baristy?

Ciekawą alternatywą pozostaje kurs baristy. W jego trakcie kursanci nie tylko uczą się o kawie, ale także zdobywają umiejętności przygotowywania przepysznej i pięknej wizualnie kawy. Osoby o takich kwalifikacjach pożądane są takich miejscach jak: kawiarnie, restauracje i hotele. Umiejętność robienia dobrej kawy to prawdziwy fach i sztuka, dlatego warto pomyśleć o tym kursie. Idealnie sprawdzi się wśród osób początkujących myślących o pracy w gastronomii oraz takich, które są z nią związane od lat.

Czy kelner musi mieć kurs zawodowy?

Jednym z podstawowych zawodów związanych z gastronomią jest kelner. Dla wielu osób pełnienie tej roli to pierwszy kontakt z tą branżą. Choć wydaje się, że to stosunkowo proste zajęcie, to jednak w renomowanych restauracjach i hotelach wymagany jest kurs kelnerski. W jego trakcie uczestnicy nabywają umiejętności obsługi stolika oraz doskonalą swoje kompetencje miękkie, które zawsze są na wagę złota w kontakcie z innymi osobami. Profesjonalny kurs kelnerski w Warszawie pozwoli na zwiększenie swoich kompetencji zawodowych oraz podniesienie swojej atrakcyjności na rynku pracy To szansa na znalezienie dobrego zatrudnienia i lepszej płacy.

Kurs menedżera gastronomii

Niezależnie od piastowanego w gastronomii stanowiska, warto mierzyć wyżej. Osoby, które chciałyby w przyszłości zarządzać restauracją lub otworzyć własny biznes związany z gastronomią, mogą pomyśleć o kursie menedżera gastronomii. Zdobyte na nim umiejętności w zakresie zarządzania, finansów, marketingu i HR sprawią, że kierowanie biznesem będzie prostsze i skuteczniejsze. Ukończenie renomowanego kursu sprawia, że dużo łatwiej dostać pracę w uznanych restauracjach i hotelach, które gwarantują klarowną ścieżkę rozwoju kariery w gastronomii.

Bez dwóch zdań warto postawić na podnoszenie kompetencji zawodowych oraz kompetencji miękkich, jeżeli pracuje się na co dzień w branży gastronomicznej.