niedziela, 21 kwietnia, 2024
Na co zwrócić uwagę, wybierając pojemniki do dań na wynos?

Wydawanie posiłków na wynos to usługa, którą oferuje coraz więcej restauracji i lokali gastronomicznych. Rosnącą popularnością cieszą się także tzw. diety pudełkowe. Aby przygotowana żywność nie straciła swych walorów smakowych podczas transportu, należy zwrócić uwagę na rodzaj stosowanych pojemników do dań na wynos.

Temperatura i konsystencja dostarczanych posiłków

Wybierając pojemniki do dań na wynos, trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Jedną z nich jest zdolność opakowania do utrzymywania temperatury posiłków. Jest to szczególnie istotne w przypadku lokali gastronomicznych oferujących żywność przeznaczoną do bezpośredniego spożycia po otwarciu pudełka. Materiałem, który skutecznie zatrzymuje ciepło, jest styropian. Właściwości izolacyjne styropianu pozwalają dostarczać ciepłe posiłki do klientów. Dodatkowym atutem tego materiału jest jego lekkość i dostępność. Producenci jednorazowych pojemników na żywność oferują swym klientom produkty o różnych wymiarach i kształtach. Wybierając pojemniki do dań na wynos, najlepiej zdecydować się na te wyposażone w profilowane przegrody. Wydzielone komory pozwalają oddzielić poszczególne elementy posiłku. Dzięki nim zyskuje się pewność, że klient otrzyma pełnowartościowy produkt o atrakcyjnym wyglądzie, a nie jednolitą masę powstałą z wymieszania wszystkich składników.

Szczelność i łatwość transportu

Serwując dania na wynos, należy zwrócić szczególną uwagę nie tylko na jakość przygotowywanych posiłków, ale również sposób ich transportowania. Dla kurierów dostarczających jedzenie istotne znaczenie ma przede wszystkim ciężar i kształt opakowań. Najbardziej wskazane jest korzystanie z trwałych i lekkich pudełek, które można układać wielopoziomowo. Klienci kupujący dania na wynos zwracają z kolei szczególną uwagę na szczelność opakowań. Zupy lub sosy wylewające się z nieszczelnego pudełka potrafią zirytować i zniechęcić do korzystania z usług danego lokalu gastronomicznego. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia takich sytuacji, warto zdecydować się na pojemniki jednorazowe do zgrzewu. Dobrej jakości produkty wyposażone są we wzmocnione ścianki, które zapewniają odpowiednią sztywność całej konstrukcji. Posiłek po umieszczeniu w pojemniku jest zgrzewany przy użyciu specjalnej folii, która tworzy hermetyczne i szczelne opakowanie, zapewniając bezpieczny oraz higieniczny transport przygotowanej żywności.

Koszty zakupu opakowań

Przy wyborze pojemników do dań na wynos warto zwrócić uwagę również na ich cenę. Za najbardziej funkcjonalne i ekonomiczne uznawane są produkty styropianowe i polipropylenowe. Zastosowanie pojemników do zgrzewu pozwala zrezygnować z zamknięcia lub wieczka, co obniża koszty zakupu opakowań. Takie rozwiązanie wpływa z kolei na zmniejszenie kosztów działania całego lokalu gastronomicznego bez obniżania jakości świadczonych usług. Dodatkowo wykorzystanie zgrzewarki do pakowania żywności przygotowywanej do transportu przyczynia się do poprawy wydajności pracy. Dzięki temu możliwe jest uzyskania przewagi konkurencyjnej i osiąganie większych zysków.