piątek, 8 marca, 2024
Wszystko, co chciałabyś wiedzieć o pizzy

Pizza jest popularnym daniem, które wywodzi się z półwyspu apenińskiego. To właśnie Włochy są prawdziwą ojczyzną pizzy i wiele restauracji z całego świata dąży, by to właśnie u nich pizza smakowała tak samo jak w słonecznej Italii. Zadanie nie jest proste, ale odwiedzając dobre pizzerie, można zasmakować idealnego smaku tego dania. Jak powstaje pizza i czy jest ona typowym fast foodem? Dowiesz się tego, czytając dzisiejszy artykuł.

Jak powstaje pizza?

Dobra pizza powinna bazować na naturalnych składnikach najwyższej jakości. Dobra mąka, świeże i odpowiednio dojrzałe warzywa czy naturalne przyprawy to obowiązkowe dodatki, bez których nie można przygotować smacznej pizzy. Nie ma pizzy bez drożdży, to one odpowiadają odpowiednie wyrośnięcie ciasta i są składnikiem, bez którego trudno się obejść. Do wyboru mamy drożdże świeże i suche. Wybór zależny jest od preferencji, ale dla wielu osób stosowanie wersji suchej jest profanacją tego dania. Obiektywnie należy przyznać, że w smaku trudno wyczuć różnicę. Zaletą suchych drożdży jest „szybsze uruchamianie”.

Ogromny wpływ na ostateczny smak pizzy ma jakość użytego sera. Wybór jest naprawdę duży, począwszy od mozzarelli, a kończąc na Goudzie czy serach pleśniowych. Zdecydowanie najpopularniejszą opcją jest zastosowania mozzarelli powstającej na bazie mleka owczego lub bawolego. To właśnie mozzarella jest jednym z najczęściej wykorzystywanych serów do pizzy we Włoszech. Wiele osób zastanawia się, czy ser jest do tej potrawy jest potrzebny. Tak! I nie chodzi tu wyłącznie o walory smakowe, ale przede wszystkim o odpowiednie scalenie wszystkich składników pizzy.

Ostatnią rzeczą, bez której trudno sobie wyobrazić smaczną pizzę są dodatki. Tutaj wszystko zależy od preferencji, do pizzy można włożyć niemal wszystko, a jedyną rzeczą, jaką powinniśmy się kierować, jest nasz smak i potrzeba chwili.

Gdzie zjeść dobrą pizzę w Zakopanem?

Niewątpliwie na smak i jakość pizzy ogromny wpływ ma jakość użytych składników. Stosując słabej jakości produkty nigdy nie osiagniemy perfekcyjnego smaku. Warto o tym pamiętać, szukając smacznej pizzy na wakacjach w Zakopanem. Miasto to oferuje gościom setki barów, restauracji i pizzerii. Niestety większość z nich nie przygotowuje potraw najwyższych lotów. Jeśli interesuje nas bardzo dobra pizza Zakopane jest miastem, gdzie możemy jej zasmakować. Trzeba jednak wiedzieć jakie lokale odwiedzać. Zdecydowanie wartym polecenia miejscem jest Góralski Browar. To piękne i pełne magii miejsce, w którym zjemy pyszne dania, a na szczególną uwagę zasługuje właśnie najlepsza pizza. Zakopane to więc miasto, gdzie można dobrze zjeść, ale pod warunkiem, że na obiad wybierzemy się w odpowiednie miejsce.

Pizza, jeśli zostanie odpowiednio przygotowana stanowi pełnowartościowy posiłek, który wcale nie jest niezdrowy. Pomimo że można ją zjeść niemal w każdej większej restauracji, to zdecydowanie warto poszukać lokalu specjalizującego się w jej podawaniu. Dzięki temu zapewnimy sobie pyszny i pożywny posiłek.