piątek, 8 marca, 2024
Hala namiotowa jako zabudowa ogródka restauracji na czas zimy

Hale namiotowe cieszą się coraz większą popularnością na całym świecie. Mają różnorakie zastosowanie. Dzięki swoim szerokim właściwościom mogą być wykorzystywane w wielu branżach. W tym artykule przedstawimy zalety zastosowania hali namiotowej, jako zabudowy ogródka restauracji na czas lata i zimy, kiedy warunki atmosferyczne stają się kłopotliwe, a korzystanie z miejsca na zewnątrz bez zadaszenia i osłony jest niemożliwe.

Jak pozyskać kilka dodatkowych metrów kwadratowych w restauracji?

Można powiedzieć, że branża gastronomiczna rozwija się w zawrotnym tempie. Potrzeby właścicieli restauracji rosną, a twórcy i wynalazcy nowych technologii starają się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów. Takim przedsięwzięciem stała się hala namiotowa, która może pełnić funkcję zadaszenia ogródka restauracji na czas zimy. Restauratorzy pragną pozyskiwać nowych klientów i dbać o ich zadowolenie tak, aby prestiż restauracji rósł, a nowi klienci stale przybywali z ochotą.

Niezwykle szybkim i prostym sposobem na to, aby restauracja zyskała kilka dodatkowych metrów, jest zastosowanie wspomnianej wcześniej hali namiotowej. Fasada tarasowa, oszklona sala bankietowa, zadaszona weranda to jeden z licznych metod, jakimi skutecznie można pozyskać kilka dodatkowych metrów kwadratowych, jednak w tym przypadku zajmiemy się tańszą metodą, czyli halami namiotowymi, które stanowią ich tanią alternatywę.

Jakie zalety mają hale namiotowe?

Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na stawianie budynków namiotowych. Dlaczego hale namiotowe stały się aż takim fenomenem? Składa się na to kilka okoliczności. Na początku można spośród nich wyróżnić niską cenę oraz prostotę montażu. Dodatkowo prezentują się atrakcyjnie i nie szpecą lokalnego krajobrazu. W dużym stopniu urozmaicają całkowitą formę lokalu, dzięki czemu obiekt staje się klientów bardziej atrakcyjny niż do tej pory.

Hala namiotowa daje większe możliwości, przekładając się na powiększenie zysku i obrotów. Dzięki takiemu rozwiązaniu można zorganizować przyjęcie na powietrzu na około 200 osób! Wiele ludzi wykorzystuje ten patent na wesela w plenerze, ponieważ warunki atmosferyczne w Polsce często płatają figle. Oprócz tego wyróżnić można wiele innych korzyści.

Niskie koszty 

Zakup hali namiotowej jest znacznie niższy niż wynajem czy zakup lokalu murowanego lub jakiekolwiek innej formy zadaszenia. Przedsiębiorca może w ten sposób pozyskać dodatkowe oszczędności.

Brak niezbędnych pozwoleń

W tym przypadku nie trzeba ubiegać się o żadne pozwolenia. Wystarczy jedynie zgłoszenie hali do Głównego Inspektoratu Budowlanego. Warto jednak zaznaczyć, że po upłynięciu 120 dni hala przestaje być uważana za obiekt tymczasowy.

Duża przestrzeń i prostota konstrukcji

Dzięki takiej hali możemy zorganizować przyjęcie nawet na 200 osób! Stropy są niezwykle lekkie i nie potrzebują dodatkowych zabezpieczeń. Zamontowanie takiej hali to kwestia kilku do kilkunastu dni, w zależności od tego, ile osób pracuje przy jej stawianiu. W wielu przypadkach istnieje możliwość rozbudowy konstrukcji.

Czy warto korzystać z hal namiotowych? 

Jest to świetna alternatywa dla zabudowy tradycyjnej w lokalu. Często wykorzystywane są jako forma zadaszenia podczas różnego rodzaju eventów na świeżym powietrzu, a także jako sezonowe restauracje w kurortach nadmorskich i górskich. To świetna inwestycja, która może przynieść przedsiębiorcom spore zyski.

Podsumowanie

Jak widać, stosowanie hal namiotowych może okazać się prawdziwym strzałem w 10 dla przedsiębiorców. Liczne zalety jej zastosowania przemawiają za tym, aby zakupić właśnie taką formę zadaszenia.

źródło: tentproject.pl – namioty gastronomiczne wynajem