piątek, 19 kwietnia, 2024
Poznańska, marmurkowa, piaskowa – najpopularniejsze baby i babki

Babka to jedno z najpopularniejszych polskich wypieków – zwłaszcza na wiosnę, gdzie Wielkanocą ciasto te króluje na stołach w w całej Polsce. Jej niepowtarzalne walory smakowe oraz charakterystyczny wygląd sprawiają, że stała się ona jednym z najbardziej rozpoznawalnych ciast w naszym kraju. Zdradzamy, jakie są najpopularniejsze rodzaje Babki Wielkanocnej!

Historia Babki – ciasto znane nie tylko w Polsce!

Pierwsze wzmianki na temat babki pojawiają się dopiero w XVII wieku – w jednej z książek kucharskich. To właśnie w niej, spośród wielu przepisów na dania wielkanocne wspomniano o tradycyjnej Babce Wielkanocnej. Całkiem prawdopodobne jest to, że przepis na babkę znano już wcześniej. W kolejnych zaś wiekach ciasto te zyskało głównie dzięki ostatniemu królowi Polski, Stanisławowi Augustowi Poniatowski, który babką raczył gości na Czwartkowych Obiadach w Zamku Królewskim. Jak się okazuje, wypiek ten znamy jest także w innych krajach. Swoją wersję babki mają również Francuzi, Hiszpanie, Włosi oraz Portugalczycy. Podobne ciasto przygotowują na Wielkanoc także mieszkańcy USA czy Izraela. Powszechnie uważa się jednak, że ciasto to wywodzi się właśnie z Polski.

Babka symbolem nie tylko Wielkanocy 

Nie sposób nie zauważyć, że ciasta domowe w Polsce często związane są z konkretnym świętem. Jednak ciasto babka jest związane nie tylko z Wielkanocą, w trakcie której pojawia się na stołach. Ciasto to jest ponadto symbolem:

  • Dostatku;
  • Dążenia do doskonałości;
  • Wzrastania wiary, nadziei i miłości.

Zgodnie z tradycją nieudana babka świąteczna była uważana za dowód słabych zdolności kulinarnych pani domu. Dlatego też pojawiły się różne wersje babki.

Rodzaje babek

Ciasta domowe to temat głęboki jak studnia – wszystko ze względu na ogromną ilość wypieków, które różnią się od siebie pod wieloma względami. Szczególne miejsce wśród domowych wypieków zajmuje jednak babka – ciasto, które jest popularne w wielu ciekawych wariantach. Za te najbardziej popularne uchodzą:

  • Babka piaskowa;
  • Babka cytrynowa;
  • Babka drożdżowa;
  • Babka poznańska;
  • Babka marmurkowa;
  • Babka majonezowa.

Coraz popularniejsze stają się także wersje babki bezglutenowej, czy wariacje takie jak babka jogurtowa, karmelowa itp. Bardzo ważnym elementem tego wypieku jest również to, w jaki sposób zostaje on udekorowany. Najczęściej dekorację tą wykonuje się z polewy, lukru, bakaliii kolorowych posypek. Poza garniszem babki różnią się także pod względem smaku i aromatu. Zwłaszcza jeżeli użyje się w nich aromat pomarańczowy, waniliowy lub migdałowy.

Ile kalorii ma babka?

Jak inne ciasta domowe – babka jest produktem kalorycznym. Na szczęście nie tak bardzo, jak inne rodzaje wypieków. Tradycyjna babka składa się wyłącznie z mąki, jaj, mleka, cukru i drożdży. Porcja tego ciasta nie powinna więc liczyć więcej niż 200 kcal. Wszystko zależy jednak od tego, jakie dodatki pojawią się zarówno w cieście, jak i na jego powierzchni. Dodając do niej cukier oraz dekorując pudrem, lukrem królewski, czy czekoladą, jej kaloryczność może się podnieść nawet o 200-300 kcal.