wtorek, Lipiec 23, 2019
Pakowarki automatyczne i półautomatyczne – jakie wybrać

Proces pakowania staje się istotnym elementem działalności wielu przedsiębiorstw dostarczających na rynek różnego rodzaju artykuły przemysłowe i spożywcze. Wśród dostępnych urządzeń można znaleźć szeroką ofertę pakowarek automatycznych i półautomatycznych. Jaką wybrać?

Maszyny do pakowania – rodzaj pakowanych artykułów

Pakowanie produktów jest obszarem mającym ogromny wpływ na wiele aspektów odnośnie produkcji i dystrybucji produktów. Bez względu na rodzaj prowadzonej działalności, sposób pakowania artykułów decyduje nie tylko o ich trwałości oraz zabezpiecza przed różnego rodzaju uszkodzeniami mechanicznymi powstałymi na przykład podczas transportu. Technologia pakowania może w dużym stopniu wpływać także na wydajność produkcyjną przedsiębiorstwa, budowanie marki, a nawet na ochronę środowiska.

W ostatnich latach obserwuje się zaawansowany postęp w technologii pakowania produktów spożywczych oraz różnego rodzaju artykułów przemysłowych. Obecny rynek oferuje szeroki wybór maszyn do pakowania. Wśród nich znaleźć możemy pakowarki ręczne, półautomatyczne oraz automatyczne. Różnorodność stosowanych w nich funkcji pozwala na idealne dopasowanie urządzenia do potrzeb firmy, tak by w pełni zoptymalizować wydajność linii produkcyjnej. Jak zatem wybrać odpowiednią pakowarkę?

Jednym z głównych czynników mających wpływ na dobór pakowarki jest rodzaj pakowanego produktu, którego wielkość decyduje o maksymalnych wymiarach „produkowanych” opakowań. Rodzaj artykułu rzutuje na typ folii wykorzystywanej w procesie jego pakowania. W ofertach producentów znajdziemy maszyny służące do pakowania w tradycyjną folię termokurczliwą, która idealnie sprawdzi się w przypadku takich artykułów, jak książki, kosmetyki lub płyty DVD. Oprócz tego wiele z nich posiada możliwość stosowania folii polietylenowej oraz poliolefinowej. Folia poliolefinowa pozwala na bezpośredni kontakt z żywnością, dzięki czemu umożliwia sprawne pakowanie mięs, ryb, serów, warzyw czy owoców.

Maszyny do pakowania – wydajność linii produkcyjnej

Istotnym czynnikiem, na jaki należy zwrócić uwagę podczas wyboru pakowarki, są parametry techniczne oraz dostępne funkcje i udogodnienia. Na rynku znajdziemy szeroki wybór pakowarek automatycznych i półautomatycznych. Elementem, jaki łączy oba te rodzaje urządzeń, jest wysoka mechanizacja procesu pakowania. Urządzenia te wyposażone są w panele sterujące, które w wybranych modelach oddzielone są od modułów zasilania. W ten sposób podczas potencjalnej awarii modułu znika ryzyko utraty danych zapisanych w pamięci.
Systemy zastosowane w pakowarkach umożliwiają prostą, a zarazem dokładną kontrolę oraz ocenę poszczególnych procesów i działań, takich jak regulacja szybkości oraz monitorowanie ilości wyprodukowanych opakowań. Ponadto systemy oferują możliwość zapisywania wybranych cykli roboczych oraz stałe monitorowanie wszelkich nieprawidłowości, jakie mogą pojawić się w procesie pakowania.

Z kolei czynnikiem, który może różnić pakowarki automatyczne oraz półautomatyczne, jest wydajność. W przypadku pakowarek automatycznych, gdzie proces pakowania artykułów został maksymalnie zmechanizowany, ilość wytworzonych opakowań w przeliczeniu na godzinę jest znacznie większa. Pakowarki automatyczne idealnie sprawdzą się w przypadku firm posiadających duże moce produkcyjne, a pakowanie produktów nie wymaga dużej ingerencji ze strony pracownika obsługującego ten proces. Pakowarki półautomatyczne charakteryzują się mniejszą mocą produkcyjną. Dodatkowo pozwalają na większą ingerencję manualną ze strony operatora. Wybór między tymi dwoma rodzajami maszyn zależy więc także od rodzaju produktu oraz sposobu jego pakowania.

Rodzaj pakowarki należy dobrać przede wszystkim do typu prowadzonej działalności. Dostępne wśród producentów urządzenia pozwolą na optymalizację procesu pakowania, która przełoży się na zwiększoną wydajność, a tym samym na zwiększenie zysków firmy.

Źródło: RomaFolie – folie termokurczliwe, maszyny i urządzenia pakujące

Reklama