sobota, Wrzesień 22, 2018
Komora chłodnicza czy szafa chłodnicza – jakie urządzenie wybrać do swojego lokalu?

Przechowywanie produktów spożywczych w każdym lokalu to nie lada wyzwanie. Każdy z produktów, zarówno ten, który wymaga tylko chłodni jak i ten, dla którego niezbędne jest głębokie mrożenie, musi znaleźć swoje miejsce na zapleczu. Warunki przydatności do spożycia, szczególnie dla zbiorowego żywienia, są surowe i wymagają sprzętu chłodniczego znacznie bardziej zaawansowanego niż lodówka z marketu. Najważniejszym zadaniem urządzeń chłodniczych, takich jak komora chłodnicza i szafa chłodnicza jest przechowywanie łatwo psujących się artykułów żywnościowych. Właściwa temperatura pozwala na utrzymanie żywności w idealnym stanie świeżości. Ważnym parametrem urządzeń chłodniczych jest zdolność utrzymania naturalnego koloru produktów, smaku i wartości odżywczych. Niska temperatura spowalnia proces psucia się produktów i wydłuża ich przydatność nawet o kilka miesięcy. Dlatego urządzenia chłodnicze są niezbędne w każdej profesjonalnej kuchni, ale i w gospodarstwie domowym.

Szafa chłodnicza

W gastronomii lodówkę określa się terminem szafa chłodnicza, można też nabyć szafy mroźnicze lub takie, które łączą obie funkcje, można też zdecydować się na wersję komory chłodniczej. Profesjonalne, przygotowane specjalnie dla gastronomii szafy chłodnicze charakteryzują się znacznie większym zakresem regulacji temperatury niż znane nam lodówki domowe. Szafa chłodnicza pozwala na regulację temperatury o zakresie  od 0-15oC, a nie od 2 do 8oC jak to jest w lodówkach. Natomiast szafy mroźnicze posiadają zakres od – 14 do -28oC, podczas gdy w domowych zamrażarkach panuje temperatura  od -6 do -26oC.

Porównując tylko tę jedną cechę, jaką jest zakres temperatury, widać jakie specyficzne warunki muszą spełniać urządzenia chłodnicze w profesjonalnej gastronomii. Szafa chłodnicza może posiadać kilka udogodnień, które warto przemyśleć. Może mieć przeszklone drzwi, co w profesjonalnej kuchni pomaga w organizacji pracy i oszczędza energię, gdy nie trzeba otwierać szafy, aby sprawdzić, co znajduje się wewnątrz. Każde otwarcie lodówki powoduje wahnięcie temperatury we wnętrzu i zwiększenie z kolei zapotrzebowania na moc, by dogonić właściwe parametry chłodzenia. Ponadto profesjonalne szafy chłodnicze posiadają wewnątrz odpowiednie prowadnice przystosowane do pojemników GN. Dzięki temu przechowywanie produktów jest jeszcze łatwiejsze.

 Komora chłodnicza

Innym urządzeniem chłodniczym do profesjonalnej kuchni jest komora chłodnicza lub mroźnicza. Komory chłodnicze można kupić gotowe lub je montować, nawet modułowo, według potrzeb. Komory chłodnicze ze względu na technikę wykonania dzieli się je na:

  • komory składane z segmentowych płyt poliuretanowych montowane u klienta
  • komory montowane w całości z płyt poliuretanowych jeszcze u producenta
  • komory murowane wolnostojące lub murowane umieszczane w obiektach o większej kubaturze

Ze względu na temperaturę wewnątrz, komory chłodnicze dzieli się na: 

  • komory chłodnicze o zakresie temperatur od 0°C do +10°C, przy czym komory „okołozerowe” dla temperatur od -1°C do +1°C
  • komory mroźnicze  o zakresie temperatur od -5°C do -25°C, przy czym komory „standardowe” dla temperatur od -18°C do -20°C
  • komory mroźnicze głębokiego mrożenia  dla temperatur około -30°C
  • komory z atmosferą kontrolowaną

Komory chłodnicze, ze względu na gabaryty,  przeznaczone są dla profesjonalistów prowadzących naprawdę dużą firmę. Sam koszt zakupu komory nie jest tak znaczący, jak jej codzienny koszt eksploatacji. Dlatego wybierając wariant najlepszy dla firmy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na warunki ekonomiczne oraz rzeczywiste potrzeby i specyfikę pracy.